2020-06-30

De laatste dag van de maand juni in het jaar 2020.

Ik wil niet zeuren, maar de meeste moeite heb ik met hoofdrekenen.
Als je in 2020 hoopt 70 jaar te worden, is dat hoofdrekenen je minste zorg.
Ik heb een Tia gehad, en weet steeds niet of dat in 2018 of 2019 is gebeurd.

Dit jaar ben ik op 5 januari 2020 in het park, opweg naar huis met een boodschappenkarretje achter me aan zeulend, gevallen in een plens blubber (daar hebben we wasmachines voor!) 6 januari, weer een dag verder dus, hoor ik mijn iPhone 8 Plus, in de woonkamer afgaan als ik terug thuis kom van weg geweest. Ik snel mij naar het ding, dat van schrik in voicemail springt, omdat ik niet snel genoeg handelde.

Ik nam bij het afluisteren van de boodschap voor het eerst in mijn leven met mijn rechter arm, en dus? ook naar mijn rechter oor de hoorn op. “...Of spreek na de piep uw boodschap in!” Zo gezegd, zo gedaan, maar anders dan al die zeventig jaren ervoor  hoor ik de piep en die galmt door mijn oor. Sinds 6 januari 2020 bezit ik een constante ruis in mijn rechter oor:

Oorzaken van suizende oren en ruis in hoofd

Tinnitus (of oorsuizen) kan meerdere oorzaken hebben. In de meeste gevallen is geluid de boosdoener. Geluid in discotheken, op festivals, op het werk of tijdens het luisteren naar muziek via oordopjes. Vooral jongeren onder de dertig jaar lopen regelmatig gehoorschade op door te harde muziek.

Maar er zijn meer oorzaken. Sterker nog: er zijn ongeveer 400 mogelijke  oorzaken bekend voor tinnitus. Bijvoorbeeld een oorinfectie, bij acute of chronische middenoorontsteking of de ziekte van Ménière. Daarbij kan het een symptoon zijn van andere ziekten of is het een bijwerking van medicijnen. Ook emotionele factoren kunnen een rol spelen. Zo kan stress tinnitus veroorzaken of verergeren.

Tinnitus is een probleem dat in de hersenen ontstaat, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is een gebied in de hersenen dat er voor zorgt dat geluid kan worden waargenomen. In deze auditieve cortex gaan zenuwcellen die geen geluidsignalen meer kunnen ontvangen, ter compensatie met elkaar communiceren. Ze vormen een netwerk en vuren als het ware signaaltjes op elkaar af. Dit veroorzaakt de tinnitustoon.


henkf.nl (c) 1981-2021 e.v.