Airbrush


Een airbrush is een kleine, op basis van lucht werkende verfspuit die verschillende inkt- en verfsoorten kan verwerken. De eerste airbrush werd uitgevonden in 1879 door Abner Peeler, in Iowa, Verenigde Staten.


De eerste door Peeler uitgevonden airbrush maakte gebruik van een met de hand bediende compressor. De uitvinder patenteerde het voor het maken van waterverfschilderijen en andere vormen van kunst. Deze airbrush bestond uit vele onderdelen die voorkwamen in een juwelierswinkel zoals oude schroevendraaiers en soldeerbouten. Het duurde vier jaar voor er een praktisch model ontwikkeld werd.

De eerste moderne airbrush werd aangeboden in 1893, door Thayer and Chandler op de World Columbian Exposition in Chicago. Deze airbrush was uitgevonden door Charles Burdick. Dit apparaat leek op een pen en werkte op een andere manier dan die van Peeler, de basis is in de loop der tijden niet veel meer veranderd. De meeste accurate airbrushes komen momenteel uit Japan, een van de bekendere is de Iwata. Aerograph en Burdick zijn de originele firma's en maken nog steeds de airbrushes komende uit Engeland.


Een airbrush werkt als volgt.

De toevoer van lucht vanuit de compressor wordt via een ventiel die de luchthoeveelheid regelt doorgevoerd naar de airbrush. Door het venturi-effect komt er een onderdruk in de pen die de verf/inkt gelijkmatig in een nevel meezuigt en verspreidt op het te bespuiten object. De toevoer van de inkt/verf is te regelen door een naald die door de airbrush loopt via een trekker die men in kan drukken, voor luchttoevoer en achterwaarts of voorwaarts te bewegen voor verfaanvoer (dubbel actie airbrush). Zo is het mogelijk een zeer dunne lijn te spuiten maar ook kleinere oppervlaktes.

Voor het spuiten van grotere oppervlaktes zijn verschillende soorten airbrushes verkrijgbaar. Deze hebben dan een grotere sproeieropening en een groter reservoir. De techniek staat toe om zo twee verschillende kleuren regelmatig over elkaar te laten vloeien wat een zeer egaal en soms foto-realistisch effect geeft.

Er kan gespoten worden uit de hand maar ook wordt er veel gebruikgemaakt van maskers en sjablonen. Gespoten kan er worden met vele verschillende soorten verf of inkt en ander daarvoor bestemde artikelen. Bij het starten van een opdracht dient er eerst een zeer goede planning gemaakt te worden hoe en waar de diverse kleuren en schaduwplaatsen aangebracht dienen te worden.


Er zijn drie verschillende soorten airbrushes.

1 waar de trekker alleen voor dient om de verf door te laten.

2 waar de trekker alleen de lucht doorlaat.

3 waar met de trekker de verf en de lucht geregeld wordt, deze is de meest geavanceerde en wordt veelal gebruikt door professionals.

Er zijn airbrushes met een lage druk van ±1 bar terwijl andere beter werken met een druk van 2 bar.

Iets geheel anders daarentegen is de verfspuit. Deze werkt rond een druk van 7 bar en veelal gebruikt wordt bij grotere oppervlaktes. Met een verfspuit kan men ook dikkere verf spuiten, maar zeker niet de kunst van lijnenspel vervaardigen. Deze verfspuiten zijn uitermate geschikt voor het vullen van grote vlakken.


Verf/inkt kan op verschillende manieren aangevoerd worden Als het reservoir boven op de airbrush zit noemt men dit 'zwaartekrachtvoeding', als het reservoir onder de airbrush zit noemt men dit 'bodemvoeding', Zit het aan de zijkant noemt men het 'zijkantvoeding'.


Door het ontwikkelen van de airbrush is de verfspuit ontstaan.


BRON: http://nl.wikipedia.org/wiki/Airbrush

mars-l

Mars Lhenkf.nl (c) 1981-2021 e.v.