Fellini


Bij de verbouwing van de kelders onder het Utrechtse stadhuis werd door veel mensen hand- en spandiensten verricht. Ik was daar één van.

Allereerst moest er een naam worden gevonden. Iedereen ging iets bedenken, maar uiteindelijk won ik het omdat ik zei dat het FELLINI moest heten, vanwege de Fellini-achtige sfeer van de gewelven.

Ik heb toen ook het logo ontworpen. De Bodoni letters (deze specifieke ik meen de Bold) waren nog niet op computers beschikbaar. Dus moesten de kapitalen worden aangemaakt bij een lithograaf. De handtekening eroverheen is een afgeleide van mijn eigen handtekening.

Verder heb ik me nog tegen meer dingen aanbemoeid. Zo heb ik achterhaald waar de glazen bordjes bij antiquairs, waarop staat geschilderd “Rijwielen van niet cliëntèle worden verwijderd” vandaan kwam. Dat bleek de firma Pootjesglas uit Hilversum, alwaar we al onze bewegwijzering ena andere bordjes en borden hebben laten maken.

Voor meer Pootjesglas klik je hier.


Ook heb ik nog een (nep)neon gemaakt voor Fellini, ditmaal van onder aangeschenen. De golvende vorm geeft de vijf zalen aaneen aan.

Het 3D affiche was een gok. Zelf geen ervaring ermee toch een drukkerij benaderd, die -ondanks dat het niet altijd werkte- er toch een flinke boterham aan heeft verdiend. Op de vijfde foto zie je mij toen met de 3D brilletjes bij de drukkerij. Op die vierde foto zie je het 3D affiche zelf. Ik schat in A1 formaat. Die werden in de stad geplakt en er werden aan publiek op straat brilletjes uitgedeeld. Ook heb ik de postmixes achterzijdes (Fellini Royale achtergrond zwart / opspuiten Memphismotief blauw, opplakken gouden handtekening. - En Fellini Arena groene bordjes met opspuiten blauw Gaudi motief, opplakken zilverkleurige handtekening) en de toiletbordjes vervaardigd. Verf spuiten uit sjablonen die ik normaal voor inkt met de airbrush gebruikte.

Fellini heette later nog City Hall en werd voor een jonger publiek, en wat het nu is?


henkf.nl (c) 1981-2021 e.v.