Kafé België


Het eerste ontwerp is gemaakt n.a.v. een echte neon. Je pakt een plaat heldere perspex, je maakt sjablonen (net als bij het airbrushen), je haalt de delen die je wilt bespuiten eruit. Je spuit eerst de ster, later weer sjabloon maken voor belettering, spuiten, verwijderen, je spuit de oranje markering rondom in een nieuw sjabloon. De verf MOET fluorescerend zijn!

Dan de achterkant, waar de elektra oorspronkelijk zit, maak je in grijs -dus nu niet fluoriscerend- een kader zoals op de tweede afbeelding in het eerste plaatje hieronder.

Het geheel wordt bovenin geplaatst in een houten bak, met op het perspex, dat je vooraf nog wat kunt ruw schuren. Je doet de bak lichtdicht dicht, je steekt de stekkeer in het stopkontakt en klaar is Eva, of Adam.


De tweede neon is gemaakt n.a.v. een ongeveer ontwerp uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Uiteraard zonder de inhoud. Ik doel op het metalen raamwerk, met stootjes tegen het raam ter verdediging van de neon zelf, en het totaal rondom en achter voor de stevigheid en het monteren van de neon-verlichting zelf.

We hebben gekozen voor een geel Kafé (die aan en uit gaat) en een constant brandend België. En hij doet het sinds 13 februari 1992 nóg altijd, met zo nu en dan een kleine reparatie door de neonman.


Klik in bovenstaande afbeelding voor de pdf versie.


Imre-1983-of-1984henkf.nl (c) 1981-2021 e.v.